Focilabda torta
Tortakarikában
sütünk egy piskótát, amit 3 lapba vágunk, vagy gáztepsiben sütünk egy nagyobb
lapot. Ezután fogunk egy félgömb alakú edényt. Akinek van otthon üstje vagy
tésztaszűrője, az tökéletesen megfelel. Az edény átmérőjének megfelelő karikát
vágunk a piskótalapból. A karikából kivágunk egy kis cikket. Így pont bele
tudjuk majd símítani a félgömb formánk aljába. Ezután jöhet egy réteg tetszőleges
krém, majd ismét piskótalap az előbbiek szerint. Ezt már nem kell annyira
pontosan kimérni, a réseket ki lehet tömni kisebb piskóta darabokkal. Utána még
egy réteg krém, majd a végén egy teljesen kerek tortalap, amit már vízszintesen
teszünk a tetejére. Ezután mehet a hűtőbe vagy mélyhűtőbe pár órára. Ha jól
lehűlt a tortánk, akkor már könnyen kiboríthatjuk a formából, úgy, hogy az alja
lesz a teteje, így kapjuk meg a domború labda formát.
Ezután kezdődik
a díszítés. Először is sablont készítünk papírból. Egyenlő szárú öt- illetve
hatszöget vágunk ki. Kinyújtjuk a fehér marcipánt vagy cukorpasztát és
ráhelyezzük a hatszög sablont, körbevágjuk és ezt annyiszor ismételjük, ahány
darabbal be tudjuk majd fedni az egész tortát. Ezt megcsináljuk egy másik színű
marcipánnal is az ötszög formával. Így megvannak az öt- és hatszögeink
különböző színben. Elkezdjük a tortára egyenkét rátenni a tetejétől elkezdve,
úgy, hogy a sokszögek oldalai pontosan illeszkedjenek egymáshoz. Még szebb lesz
a tortánk, ha a sokszögek felhelyezése előtt egy réteg marcipánnal beburkoljuk a
félgömb alakú tortánkat és erre tesszük aztán a sokszögeket. Végül glazúr felirattal díszíthetjük.
Jó munkát, jó szurkolást!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése