2012. október 29., hétfő

Krémes


Kiskoromban mindig azt gondoltam krémes csak a cukrászdákban kapható, otthon nem lehet megcsinálni.  Olyan könnyű, olyan krémes, olyan csoda, ami biztosan csak valami titkos úton készíthető el.  Aztán, ahogy felnőttem, rájöttem, csodák nincsenek és nem is olyan ördöngősség az elkészítése, csak egy jó recept és egy kis odafigyelés szükséges.
 

Krémes 

Vajas tészta hozzávalók:
25 dkg liszt
25 dkg leveles margarin/ vaj
1,5 dl víz
0,5 dkg ecet
0,5 dkg só 

Krém hozzávalók:
1,4 l tej
14 dkg vaníliás pudingpor
8 tojás sárgája
30 dkg cukor
1 vaníliarúd kikapart magja 

A vajas tésztához a hozzávalókat a leveles margarin kivételével összegyúrjuk. Ha nincs leveles margarinunk akkor a vaj 80%-át a liszt 20%-val összegyúrjuk, ebből lesz a vajas rész. Szögletesre formázzuk és felhasználásig hűtőben pihentetjük. A fenmaradt vajból, lisztből az ecet, só és víz hozzáadásával tésztát gyúrunk. Akkor jó, ha elválik az edény falától.  Felületét bevágjuk és félretesszük pihenni kb fél órát.

Pihentetés után a tésztának 4 fület nyújtunk és a közepébe tesszük a leveles margarint, illetve ennek hiányában vajas részt. Utána a 4 fület ráhajtjuk a vajas részre, beburkoljuk. Ezután következik a nyújtás, hajtogatás. Figyeljünk arra, hogy egyenletesen nyújtsuk a tésztát és mindig lisztezzünk alá. A hajtogatás 4 lépésben történik. Először egy szimpla hajtás, aminél a tésztát képzeletben három részre osztjuk és először az egyik harmadot behajtjuk , majd rá a másik oldalról a másik harmadot. Így három réteg kerül egymásra. A rétegek közül a lisztet lesöpörjük.  A tésztát 90 fokkal elfordítjuk, kinyújtjuk, majd következik a dupla hajtás. A tésztát itt négy részre osztjuk és két oldalról középre behajtjuk, majd utána a két részt egymásra hajtjuk. Így négy réteg kerül egymásra. A lisztet itt is lesöpörjük a rétegekről. Ezután a tésztát hűtőben pihentetjük kb 30 percet, aztán következik szintén egy szimpla, egy dupla hajtás és ismét pihentetés.

Ha a tésztánk eleget pihent akkor kinyújtjuk 0,5 cm vastagra, gáztepsi méretűre. Beletesszük a tepsibe, villával megszúrkáljuk és  20 pecig pihentetjük. Utána 220-240 fokon megsütjük. A kész vajas tészta lapot két egyenlő részre vágjuk.

(Ha épp lusták vagyunk házilag elkészíteni a vajas tésztát, a bolti fagyasztottat is használhatjuk.)

A krémhez a a tej 1/3-át a pudingporral, tojássárgákkal csomómentesre keverjük.  A maradék tejet a cukorral és vaníliával felforraljuk, majd hozzáadjuk a pudingporos péphez és a tűzre visszatéve, sűrűn kevergetve addig főzzük, míg sűrű krémet nem kapunk. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és a még meleg krémbe keverjük.

A krémes összeállítása úgy történik, hogy fogunk egy magas falú tepsit, ami pont akkora mint a két tészta lapunk. Beletesszük az egyik lapot, majd ráöntjük a még meleg krémet, elsímitjuk, hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, akkor rátesszük a másik lapot is, majd kockákra vágjuk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tepsistől átfordítjuk, hogy az alja kerüljön felülre. Tálalás előtt tetejét porcukorral meghintjük.
 
Őszi esős napokra nagyszerű kikapcsolódás! Jó étvágyat kívánok!
 
 
 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése