2012. október 19., péntek

Tortadíszítés marcipánnal



Különleges alkalmakra különleges torta dukál. Ezért szoktam ilyenkor marcipánnal díszíteni a tortát. Nagyon mutatós tud lenni egy marcipánnal, cukorpasztával díszített különlegesség. Igaz, kell hozzá egy kis kézügyesség és fantázia, de jól megválasztott alapanyagokkal bárki elkészítheti remekművét.
Egyik kedvenc formám az ajándékdoboz, ami akár születésnapra, karácsonyra is elkészíthető.

Kell hozzá egy szögletes formájú torta ízlésünknek megfelelően, amit kívülről körbe kell kenni valamilyen, a torta ízével harmonizáló vajkrémmel. Erre azért van szükség, hogy a marcipán megfelelően ráragadjon. Aztán szükség van még természetesen marcipánra, ételfestékre, nyújtófára, porcukorra és egy késre.

Első lépésben átgyúrjuk a marcipánt porcukorral meghintett márványasztalon, hogy könnyebben nyújtható legyen. Utána kinyújtjuk néhány milliméter vastagságúra és kb akkorára, amekkora a tortánk. Inkább kicsit nagyobb legyen, hogy majd az oldalát is egészen befedje. Aztán a nyújtófára feltekerjük és a tortára borítjuk. A tetejétől haladva szépen elsímitjuk, hogy ne maradjon alatta levegő, végigsímítjuk az oldalán is, majd a lelógó széleket késsel levágjuk. És megvan a beburkolt tortánk. Már csak a díszítés hiányzik.

Az ajándékdobozhoz szükségünk lesz szalagra és masnira. A szalag viszonylag egyszerűen elkészíthető. Tetszés szerint színezünk egy darab marcipánt. Ebből levágunk egy kisebb darabot és kinyújtjuk olyan hosszúságúra ami átéri a tortánkat. Majd két egyforma széles csíkot vágunk ki belőle és keresztben a tortánkra borítjuk.

A masnihoz szintén ebből a színezett marcipánból vágunk ugyanolyan széles csíkokat, mint a szalagunk és attól függően mekkora masnit szeretnénk, 12-14 kisebb szalagot vágunk. A kis szalagok két végét hegyesre vágjuk, hogy később könnyebben összeilleszthetők legyenek. A végüknél összehajtjuk és kevés vízzel összeragasztjuk. A közepét kiigazgatjuk, hogy szép gömbölyű legyen, majd oldalukra fordítva hagyjuk a levegőn száradni néhány órát.



Összeállítjuk a masnit. A torta tetejét, ahol a két szalag találkozik megnedvesítjük vízzel, aztán elkezdük a kis összehajtott szalagokat egymás mellé, illetve egymásra helyezni. Közben a masni végeit kicsit vízzel benedvesítjük. Közepébe egy egészen pici összehajtott marcipán szalagocska kerül.

És ha ez még mind nem lenne elég, virág mintájú marcipánkiszúróval tovább díszíthetjük, hogy még ünnepélyesebb legyen a tortánk. A virágok közepét tojásfehérjéből, porcukorból és egy hangyányi ecetből kikevert glazúrral mintázhatjuk.

Ezzel el is készült a marcipán masnival díszített tortánk. Ugye, hogy nem is olyan bonyolult? És milyen mutatós! Biztosan neked is sikerül elkészítened! Jó szórakozést hozzá! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése