Ez a recept egy csodaszép könyvből van, melyben több, mint 330 sütirecept található. Elkezdtem kipróbálni a recepteket és eddig mind nagyon finom, itt-ott kisebb módosításokat eszközöltem benne, remélem a szerző nem haragszik meg érte. Ez a torta egyszerűen isteni, a tésztája nem száraz, önmagában is megállná a helyét, de a mázzal egyszerűen fenséges. Szülinapra, karácsonyra vagy bármilyen ünnepi alkalomra elkészíthető.
Máktorta
Hozzávalók:
- 300 g fehér liszt
- 300 g cukor
- 180 g lágy vaj
- 75 g darált mák
- 250 ml tej
- 3 tojásfehérje
- 2,5 tk. sütőpor
- 2 tk. vaníliakivonat
- csipet só
- 250g krémsajt
- 100 g porcukor (ez ízlés szerint, ki milyen édesen szereti)
- 60 g lágy vaj
- 2 tk. vaníliakivonat
A tejet felforraljuk, majd hagyjuk egy kicsit kihűlni, utána beleszórjuk a mákot, félretesszük.
Egy tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, sót. A vajat és a cukor 2/3-át és a vaníliakivonatot robotgéppel krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a száraz alapanyagokat és a tejes mákot.
A tojásfehérjét félig felverjük, majd a maradék cukorral kemény habbá verjük. A habot óvatosan a tésztába forgatjuk. A tésztát két egyenlő részre osztjuk és két 20 cm átmérőjű kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, előmelegített sütőben 180 fokon sütjük. A két tortakarikát hagyjuk teljesen kihűlni. Közben elkészítjük a mázat. A hozzávalókat robotgéppel krémesre keverjük, ha túl híg, akkor kis időre hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Amikor megdermedt a krém, az egyik tortakarikát megkenjük vele, rátesszük a másik tortakarikát, majd tetejét, oldalát is megkenjük a krémmel. Hűtőben dermesztjük. Majd tálaljuk. Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése