2014. február 21., péntek

Farsangi fánk

Itt a farsang ideje. Ez a szezon sem múlhat el a jó öreg fánk nélkül. Nem sűrűn csinálok, mert nem igazán szeretek olajban sütni. Igaz, találtam olyan receptet, ami nem olajban sült, hanem sütőben, de úgy gondoltam az mégsem az igazi. Ha már nekiállok, akkor az legyen rendes fánk. És nem bántam meg, a finom, puha, házi fánknak nincs párja.



 Farsangi fánk hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • 4 ek olaj vagy olvasztott vaj
  • csipet só
  • olaj a sütéshez
  • baracklekvár

Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttajuk. Beleöntjük a lisztbe, hozzáadjuk a tojásokat, olvasztott vajat vagy olajat, a csipet sót és a maradék tejet. Jól összegyúrjuk, dagasztjuk, majd duplájára kelesztjük. Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát és korongokat szaggatunk belőle. Közepüket kicsit benyomjuk, majd a felforrósított olajba tesszük. Fedő alatt megsütjük az egyik oldalát, majd levesszük a fedőt, megfordítjuk a fánkot és aranybarnára sütjük. Ne legyen túl forró az olaj, mert akkor hirtelen megsül a külseje és a belseje nyers marad. Házi baracklekvárral vagy porcukorral tálaljuk. Jó étvágyat kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése