2013. május 3., péntek

Kakaós csiga

Kisfiam nagyon szereti a kakaós csigát és napok óta ígérgettem neki, hogy sütök. Így hát rászántam magam és megsütöttem. Mégiscsak finomabb a házi, mint a bolti, igaz kicsit tovább tart hozzájutni.
A tésztája a macerás, de az sem a nehézsége, hanem az időigénye miatt. Ezért szoktam előző este elkészíteni, másnap pedig csak betöltöm, megsütöm és máris kész a friss reggeli.





Kakaós csiga

Blundel (hajtogatott élesztős) tészta hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg rétes liszt
  • 7 dkg porcukor
  • 1,5 dkg só
  • 4,5 dl tej
  • 3 db tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 37 dkg leveles tészta margarin (ez helyettesíthető 30 dkg margarin+7 dkg liszt- összegyúrjuk és négyszögletesre formázzuk)
  • 0,5 dl olaj

Töltelék:
  • kakaópor
  • cukor
  • olvasztott vaj
A tésztához kevés tejet langyosítunk, feloldjuk benne az élesztőt. A sót elkeverjük a lisztben. A leveles tészta margarint félretesszük. A liszthez hozzáadjuk a többi alapanyagot, majd a tejes élesztőt. Jól összedolgozzuk, hogy lágy tésztát kapjunk. Addig kell gyúrni, míg elválik az edény falától. 20-30 percig kelesztjük 40 fokon.
A tésztát kigömbölyítjük, 4 fület nyújtunk neki és rátesszük a margarint, majd a tésztával beburkoljuk. A szemben lévő füleket egymásra hajtjuk. Mindig lisztezett asztalon dolgozzunk! Az egymásra hajtogatott tésztarétegek közül söpörjük ki a lisztet! Eztután kinyújtjuk a tésztát kb fél cm vastagra. Következik a hajtogatás. Hasonlóan történik, mint a vajas tésztáé, a különbség csak annyi, hogy ezt elég 3x hajtogatni: szimpla, dupla, majd pihentetés a hűtőben 30 percig, aztán megint  dupla hajtás, pihentetés.( http://szerecsendejo.blogspot.hu/2012/10/kremes.html ).

Ha megvagyunk a hajtogatással, akkor jöhet a töltés. A tésztát kinyújtjuk kb 0,5-1 cm vastagra, megkenjük olvasztott vajjal, aztán rászórjuk a cukorral elkevert kakaóport. Ezután feltekerjük. Ha akkorát szeretnénk, mint a bolti kakaós csiga, akkor a tekercsünk kb 8-10 cm átmérőjű legyen és 1,5-2 cm vastag korongokra szeljük.
Én kisebbeket szoktam, mert úgy szeretjük. 3-4 cm átmérőjű hengereket tekerek fel és ezt szeletelem fel ujjnyi vastagokra.
Kicsit lelapítjuk a csigákat a tenyerünkkel, a kilógó végeit pedig a csiga alá hajtjuk, tepsire fektetjük és hagyjuk így is kelni kb 20-30 percet. Ezután tojással megkenjük és 220 fokos sütőben sütjük. Ha kihűlt, porcukorral meghintjük. Jó étvágyat!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése