A tésztája a macerás, de az sem a nehézsége, hanem az időigénye miatt. Ezért szoktam előző este elkészíteni, másnap pedig csak betöltöm, megsütöm és máris kész a friss reggeli.
Kakaós csiga
Blundel (hajtogatott élesztős) tészta hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 15 dkg rétes liszt
- 7 dkg porcukor
- 1,5 dkg só
- 4,5 dl tej
- 3 db tojássárgája
- 3 dkg élesztő
- 37 dkg leveles tészta margarin (ez helyettesíthető 30 dkg margarin+7 dkg liszt- összegyúrjuk és négyszögletesre formázzuk)
- 0,5 dl olaj
Töltelék:
- kakaópor
- cukor
- olvasztott vaj
A tésztát kigömbölyítjük, 4 fület nyújtunk neki és rátesszük a margarint, majd a tésztával beburkoljuk. A szemben lévő füleket egymásra hajtjuk. Mindig lisztezett asztalon dolgozzunk! Az egymásra hajtogatott tésztarétegek közül söpörjük ki a lisztet! Eztután kinyújtjuk a tésztát kb fél cm vastagra. Következik a hajtogatás. Hasonlóan történik, mint a vajas tésztáé, a különbség csak annyi, hogy ezt elég 3x hajtogatni: szimpla, dupla, majd pihentetés a hűtőben 30 percig, aztán megint dupla hajtás, pihentetés.( http://szerecsendejo.blogspot.hu/2012/10/kremes.html ).
Ha megvagyunk a hajtogatással, akkor jöhet a töltés. A tésztát kinyújtjuk kb 0,5-1 cm vastagra, megkenjük olvasztott vajjal, aztán rászórjuk a cukorral elkevert kakaóport. Ezután feltekerjük. Ha akkorát szeretnénk, mint a bolti kakaós csiga, akkor a tekercsünk kb 8-10 cm átmérőjű legyen és 1,5-2 cm vastag korongokra szeljük.
Én kisebbeket szoktam, mert úgy szeretjük. 3-4 cm átmérőjű hengereket tekerek fel és ezt szeletelem fel ujjnyi vastagokra.
Kicsit lelapítjuk a csigákat a tenyerünkkel, a kilógó végeit pedig a csiga alá hajtjuk, tepsire fektetjük és hagyjuk így is kelni kb 20-30 percet. Ezután tojással megkenjük és 220 fokos sütőben sütjük. Ha kihűlt, porcukorral meghintjük. Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése