2015. január 5., hétfő

Csokis marcipános torta

A szokásos nagy családi karácsonyi partira valami új dologgal akartam előrukkolni. Így született meg a triplán csokis, marcipános torta egy kis narancslikőrrel megbolondítva. Sőt, mivel nagyon csokis és a gyerek általában odavannak a csokiért és a marcipánt is szinte mindenki szereti, narancslikőr nélkül ugyanez a torta készült kisfiam negyedik szülinapjára is. Ekkor dupla adagot készítettem a lenti mennyiségből, igaz ebből a torta kifaragása után maradt egy kis felesleg, de az sem került veszendőbe, csokigolyó lett belőle. Mondhatom, minden buliban sikert arattak.






Csokis marcipános torta 

Piskóta hozzávalói (24 cm-s formához):
  • 7 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 2,5 dkg kakaópor
  • 1 sütőpor
  • 14 dkg cukor
  • 14 dkg margarin
  • 3 evőkanál tejföl
Trüffelkrém hozzávalók:
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg étcsoki
  • 3 dkg vaj
  • 0,5 dl narancslikőr (gyerektortához elhagyni)
Mascarponés csokikrém hozzávalók:
  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg étcsoki
  • 3 dkg vaj
  • 2,5 dkg porcukor
20 dkg marcipán
Narancslikőr

Díszítéshez : még egy adag trüffelkrém vagy kb 1 kg marcipánmassza/cukormassza

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A cukrot a margarinnal habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgákat. A sütőport, kakaót elkeverjük a liszttel, majd a cukros margarinos tojásos masszához adjuk. Hozzákeverjük a tejfölt is, végül pedig óvatosan a tojásfehérje habot. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, 180 fokos sütőben megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd 3 lapba vágjuk.

A trüffelkrémhez a tejszínt felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk az étcsokit. Jól elkeverjük, míg a csoki teljesen felolvad. Aztán beletesszük a vajat és simára keverjük, majd hozzáöntjük a narancslikőrt. Hagyjuk annyira kihűlni, míg sűrű kenhető állagú lesz. 

A csokikrémhez a vajat a porcukorral krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét. A csokit vízgőz felett felolvasztjuk és a krémhez öntjük. Jól elkeverjük.

Összeállítjuk a tortát. Az alsó tortalapot meglocsoljuk narancslikőrrel, majd megkenjük egy adag trüffelkrémmel. Rátesszük a kör alakúra kinyújtott marcipánt, majd még egy vékony réteg trüffelkrém következik. Erre jön egy piskótalap narancslikőrrel meglocsolva, amit a mascarponés csokikrémmel kenünk meg. Az utolsó piskótalapot is rátesszük,körbekenjük egy kevés csokikrémmel.  Hűtőben dermesztjük díszítés előtt. Kívűlről díszíthetjük marcipánnal vagy trüffelkrémmel. A csokidíszítéshez még egy adagot készítünk a trüffelkrémből, amit ráöntünk a tortára, mikor már nem olyan híg és jól elkenjük a tetején, oldalán is. A lecsorgó krémből golyókat formálunk miután a krém kicsit megdermedt, és ezzel kirakjuk a torta tetejét, közepére krumplinyomóval forgácsokat nyomunk.
Marcipánnal is bevonhatjuk, ekkor tetszés szerint díszítjük. Jó étvágyat kívánok! 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése