2014. december 23., kedd

Bejgli

Idén karácsonykor bejgli is kerül az asztalra, pedig nem vagyok bejgli párti. Minden évben pozsonyi kiflit sütök helyette, de most a hagyomány miatt mégis a bejgli mellett döntöttem. És nem választottam rosszul, egy jó kis házi bejglinek nincs párja. 
Nem akartam nagy mennyiséget, így csak fél adagot készítettem, amiből 3 db kb 35 dkg-s süti lett. Három féle ízüt csináltam, diósat, mákosat és gesztenyéset, de természetesem ezt mindenki úgy variálja ahogy szereti.
Aki többet vagy nagyobb rúd bejgliket szeretne sütni, nyugodtan készítheti a lenti mennyiség dupláját.



Bejgli hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg porcukor
  • 1 dkg élesztő
  • 0,5 dkg só
  • 1 db tojássárgája
  • 1 dl tej
  • tojássárgája, tojásfehérje a kenéshez
Töltelék hozzávalók:
  • 10 dkg dió, 10 dkg mák
  • kb 10 dkg cukor
  • 0,5-1 dl víz
  • ízesítők:  fahéj, reszelt cirtomhéj
  • 20 dkg gesztenye massza
A tésztához az élesztőt langyos tejben feloldjuk, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot és gyors mozdulatokkal egynemű tésztává gyúrjuk. 15-20 percig hűvös helyen pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A cukorból és vízből cukorszirupot főzünk. A cukrot egy edénybe öntjük és annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje, majd felforraljuk, hogy a cukor elolvadjon. Ezt a cukorszirupot ráöntjük a darált dióra, mákra, majd ízesítjük fahéjjal, citromhéjjal. A gesztenyemasszát kiolvasztjuk, jól elkeverjük, esetleg rumot adhatunk hozzá.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk és 2-3 mm vastagságú téglalapokra nyújtjuk. megkenjük a töltelékekkel, majd három oldalán felhajtjuk, így a töltelék nem fog kifolyni, majd feltekerjük. Tepsire tesszük, lekenjük tojássárgájával. Hűvös helyen pihentetjük, míg megszárad rajta a tojás. Ezután tojásfehérjével kenjük. Ha ez is megszáradt, 190 fokos sütőben megsütjük. Ha türelmesen megvártuk míg megszárad a tojás a tetején, akkor a bejglik felülete szép márványos lesz. Jó étvágyat és boldog karácsonyt mindenkinek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése