2013. március 28., csütörtök

Fonott kalács

Lassan közeledik a húsvét, ami nem telhet el fonott kalács nélkül. Sajnos a boltinak már nincs olyan jó íze, mint gyerekkorunkban, ezért gondoltam sütök inkább itthon. Ez egy nagyon könnyű recept és isteni finom, puha kalács lesz belőle. A fonás nem lett tökéletes, de legalább látszik, hogy házi.




Fonott kalács hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 8 dkg porcukor
  • 5 dkg margarin
  • 1 dkg só
  • 2,5 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • vaníliaaroma, reszelt citromhéj
Először elkészítjük a kovászt. Kb 1 dl langyos tejben feloldjuk az élesztőt, hozzáadunk pici porcukrot és annyi lisztet, hogy tejföl sűrűségű legyen, majd 40 fokon kelesztjük. Akkor jó, ha térfogata megnőtt és rugalmatlan lett.
A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a kovászt, majd a többi alapanyagot és jól összdolgozzuk. A tésztát két részre osztjuk, két kalács lesz belőle. Az egyes részeket is kétfelé vesszük, amiből hosszú vékony hengereket sodrunk, majd összefonjuk. Tetejét megkenjük tojással és kb 190 fokos előmelegített sütöben aranyszínűre sütjük.
Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

1 megjegyzés: