- 5 tojás
- 10 dkg cukor
- 12,5 dkg liszt
- 3 dl tej
- 2 db tojássárgája
- 4 dkg pudingpor
- 14 dkg cukor
- fél rúd vanília belseje
- ízesítők: reszelt citromhéj, rum, rumba áztatott mazsola, cukrozott gyümölcs
- 6 dl felvert tejszínhab (fele-fele állati-növényi tejszín)
- stiftelt mandula
- tejszínhab
- cukrozott cseresznye vagy más gyümölcs/csokidísz
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját
a cukor 2/3-ával habosra keverjük, míg ki nem fehéredik. A fehérjét félig
felverjük, majd hozzáadjuk a maradék cukrot és kemény habbá verjük. A fehérjéből
egy keveset hozzákeverünk a sárgájához, jól elkeverjük, aztán a maradék fehérjét
is hozzáadjuk. Végül a lisztet fakanállal óvatosan hozzákeverjük, vigyázva
nehogy a hab összeessen. Sütőpapírral bélelt formában 170-180 fokon megsütjük.
Ha megsült, megfordítjuk, majd hagyjuk kihűlni. 3 lapba vágjuk.
A krémhez a tej kb felét, tojássárgáját, pudingport csomómentesre elkeverjük. A maradék tejet a cukorral, vaníliával felforraljuk. A felforrt cukros tejet hozzáöntjük a pudingos péphez és az egészet addig főzzük míg sűrű krémet nem kapunk. Ha kihűlt ízesítjük, majd a felvert tejszínhabbal lazítjuk.
A 3 piskótalapot megtöltjük a krémmel, kívülről is bevonjuk. Dermesztés után oldalát stiftelt mandulával panírozzuk. Tetejét tejszínhabbal, cukrozott gyümölccsel vagy csokival díszítjük. Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése