2013. március 12., kedd

Oroszkrém torta


Aki nem csokiimádó, ezt a tortát biztosan szereti. Finom, nem túl édes, nem tömény, kellemesen tejszínes, vaníliás. Legutóbb tesóm szülinapjára készítettem. Az elkészítése sem annyira bonyolult, mint sokan hiszik.

 
Piskóta hozzávalók:
  • 5 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 12,5 dkg liszt
Krém hozzávalók:
  • 3 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 4 dkg pudingpor
  • 14 dkg cukor
  • fél rúd vanília belseje
  • ízesítők: reszelt citromhéj, rum, rumba áztatott mazsola, cukrozott gyümölcs
  • 6 dl felvert tejszínhab (fele-fele állati-növényi tejszín)
Díszítés:
  • stiftelt mandula
  • tejszínhab
  • cukrozott cseresznye vagy más gyümölcs/csokidísz

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukor 2/3-ával habosra keverjük, míg ki nem fehéredik. A fehérjét félig felverjük, majd hozzáadjuk a maradék cukrot és kemény habbá verjük. A fehérjéből egy keveset hozzákeverünk a sárgájához, jól elkeverjük, aztán a maradék fehérjét is hozzáadjuk. Végül a lisztet fakanállal óvatosan hozzákeverjük, vigyázva nehogy a hab összeessen. Sütőpapírral bélelt formában 170-180 fokon megsütjük. Ha megsült, megfordítjuk, majd hagyjuk kihűlni. 3 lapba vágjuk.
 A krémhez a tej kb felét, tojássárgáját, pudingport csomómentesre elkeverjük. A maradék tejet a cukorral, vaníliával felforraljuk. A felforrt cukros tejet hozzáöntjük a pudingos péphez és az egészet addig főzzük míg sűrű krémet nem kapunk. Ha kihűlt ízesítjük, majd a felvert tejszínhabbal lazítjuk.
A 3 piskótalapot megtöltjük a krémmel, kívülről is bevonjuk. Dermesztés után oldalát stiftelt mandulával panírozzuk. Tetejét tejszínhabbal, cukrozott gyümölccsel vagy csokival díszítjük. Jó étvágyat kívánok!
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése