2012. december 6., csütörtök

Pozsonyi kifli

A karácsony nem telhet el bejgli nélkül. A bejglivel viszont egy gondom van, hogy hamar megszárad, ha felszeleteljük és úgy már nem az igazi. Ezért döntöttem inkább a pozsonyi kifli mellett. Így nálam ez vált hagyománnyá és szerencsére senki nem ellenkezett ellene. A másnéven mákos vagy diós patkó tovább friss marad és szerintem mutatósabb is, mint a bejgli. De hát ízlések és pofonok...



Pozsonyi kifli hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dkg só
  • 2 db tojássárgája
  • 2 dl tej
  • tojássárgája, tojásfehérje a kenéshez
Töltelék hozzávalók:
  • 50 dkg dió vagy mák
  • 30 dkg cukor
  • 1-1,5 dl víz
  • ízesítők: mazsola, fahéj, reszelt cirtomhéj
A tésztához az élesztőt langyos tejben feloldjuk, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot és gyors mozdulatokkal egynemű tésztává gyúrjuk. 15-20 percig hűvös helyen pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A cukorból és vízből cukorszirupot főzünk. A cukrot egy edénybe öntjük és annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje, majd felforraljuk, hogy a cukor elolvadjon. Ezt a cukorszirupot ráöntjük a darált dióra vagy mákra, majd ízesítjük mazsolával, fahéjjal, citromhéjjal.
A tésztából 3 dkg-s darabokat vágunk, amiket kigömbölyítünk. Ezután ovális alakúra nyújtjuk, beleteszünk 2,5 dkg tölteléket, majd felgöngyölítjük. A felgöngyölített darabokat ácskapocs (mákos) vagy patkó (diós) alakú kiflikre formázzuk. Tiszta tepsire tesszük, majd lekenjük tojássárgájával. Hűvös helyen pihentetjük, míg megszárad rajta a tojás. Ezután tojásfehérjével kenjük. Ha ez is megszáradt, 190 fokos sütőben megsütjük. Ha a kenéseket jól csináltuk és türelmesen megvártuk míg megszárad, akkor a kiflik felülete szép márványos lesz.



Nagyon guszta, finom, igazi karácsonyi sütemény. Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése