2012. december 20., csütörtök

Csokimousse torta

Anyukám szülinapjára készítettem ezt az isteni tortát, de szerintem a recept beillik a karácsonyi készülődésbe is. Annyira finom és annyira ünnepi, hogy nyugodtan lehet a Szenteste fénypontja is.
Aki a csokit szereti annak egyszerűen ellenállhatatlan lesz, aki nem, szerintem az sem bírja ki, hogy meg ne kóstolja...


Csokimousse torta
(kb. 23 cm-s tortaformához)

Tészta hozávalók:
  • 2 tojás
  • 7 dkg étcsoki
  • 2,5 dkg cukor
  • 6 dkg vaj
Étcsoki mousse hozzávalók:
  • 15 dkg étcsoki (60%-os)
  • 3 dl tejszín
  • 2 tojás
Fehércsoki mousse hozzávalók:
  • 10 dkg fehércsoki
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojás
  • 2-3 lapzselatin (ha túl híg a massza)

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a felhabosított tojássárgáját. A csokit és a vajat külön-külön megolvasztjuk, majd összekeverjük, kézmelegre hűtjük. Hozzáadjuk a tojáshabhoz. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. 180 fokos sütőben kb 20 percig sütjük. Ha kész, kihűtjük. Kivesszük a formából, levesszük a tortaforma alját, majd a tésztát visszahelyezzük a tortakarikába és egy tányérra tesszük.

Az étcsoki moussehoz kb 1 dl tejszínt felmelegítünk,de nem forralunk. Beletesszük az apróra tört étcsokit és addig keverjük, míg felolvad. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felverjük, a sárgáját kihabosítjuk, a maradék tejszínből is habot verünk. A kézmeleg csokis masszához hozzákeverjük a tojássárgákat, majd az egészet belecsorgatjuk a tejszínhabba, végül a tojásfehérjehabot is óvatosan hozzákeverjük kézi habverővel. A tésztára öntjük a krémet és betesszük a hűtőbe vagy mélyhűtőbe, amíg egy kicsit megdermed.

A fehércsokimousset is ugyanúgy készítjük el, mint az étcsokist. Mivel a fehércsokiban több a zsiradék, lehet, hogy hígabb lesz a massza, akkor tehetünk bele zselatint. A lapzselatinokat vízbe áztatjuk, ha megpuhult, a masszába keverjük. Ezt a masszát a megdermedt torta tetejére öntjük és ezzel együtt tovább dermesztjük.

Ha a tortánk teljesen megdermedt, akkor óvatosan levesszük róla a tortakarikát. Tetejét csokiforgáccsal díszíthetjük.
Ezzel a tortával kívánok nagyon boldog Karácsonyt mindenkinek!

2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű torták! Ezt a mousse krémeset hány %-os tejszínből érdemes csinálni? Köszi! Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kata! Minél zsírosabb a tejszín annál jobb. A bolti tejszín általában 30%-os, én abból csináltam. Üdv, Évi

      Törlés