2016. január 10., vasárnap

Narancsos mandulás torta szilvaszósszal

Tom Kerridge műsorában láttam ezt a sütit és nagyon megtetszett. Igazi ínycsiklandó téli süti. Telis tele minden finomsággal, narancs, mandula, fahéj, gyömbér...Hmm, ez rossz nem lehet, gondoltam. És igazam is lett, egyszerűen isteni, főleg aki szereti a különleges ízeket. A szilvaszósz pedig felteszi az I-re a pontot. És az elkészítése is pofon egyszerű. Mindenképp próbáljátok ki egyszer! Aki még tovább szeretné fokozni az ízeket, az tehet mellé vaníliafagyit is (az eredeti receptben a fagyi is házilag készül).



Narancsos mandulás torta hozzávalók:

  • 3 narancs
  • 300 g őrölt mandula
  • 300 g cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 7 tojás
Szilvaszósz hozzávalók:
  • 1,5 kg fagyasztott szilva
  • 150 g vaj
  • 100 g cukor
  • 1 rúd fahéj 
  • 1 citrom leve 

A torta elkészítéséhez először a narancsokat jó megmossuk, aztán egy edénybe tesszük. Felöntjük hideg vízzel, hogy teljesen ellepje őket, majd feltesszük főni kb 2 óra hosszára. Ha megfőttek, félbevágjuk és az esetleges magokat eltávolítjuk. Ezután egy robotgépben összeaprítjuk őket. A narancspépből 450 g-ra lesz szükségünk, ennyit kimérünk és visszatesszük a gépbe, majd hozzáadjuk a szárazanyagokat, utána pedig egyesével a tojásokat. Szép simára keverjük, majd egy kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük és 160 fokra előmelegített sütőben kb 1 óra alatt megsütjük.

Közben elkészítjük a szilvaszószt. Az összes hozzávalót egy edénybe tesszük és addig főzzük, amíg a szilva megpuhul. Kivesszük a fahéjrudat és leturmixoljuk, majd egy szűrőn átpaszírozzuk, hogy a héját eltávolítsuk. 

Ha a torta kihűlt, szeleteljük és szilvaszósszal, esetleg vaníliafagyival tálaljuk. Jó étvágyat kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése