2013. november 8., péntek

Csokikrémes-szilvás torta

Gondolkodtam mivel lehetne feldobni, variálni picit a csokitortát. Csak, hogy ne legyen olyan unalmas... Bár nehéz megunni, mégis egy plusz íz jutott eszembe, a szilvalekvár. Szerintem nagyon jó páros, és nem is túl édes a végeredmény. (Feltéve, ha jó minőségű, nem cukrozott szilvalekvárt és keserű csokit használunk). Igaz, én marcipánnal burkoltam, mert most ehhez volt kedvem, és ez picit azért dobott az édességén. De szerintem finom lett. Még azt is el tudom képzelni, hogy a marcipán egy rétegben a belsejébe kerüljön és ne kívülre, na, de ezt majd legközelebb...



Csokikrémes-szilvás torta


Piskóta hozzávalók (18 cm-s formához):
  • 5 tojás szétválasztva
  • 7 dkg liszt
  • 7 dkg darált dió
  • 2 dkg kakaópor
  • 1 sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg margarin
  • 2 ek. tejföl
Csokikrém hozzávalók:
  • 20 dkg 60 %-os étcsoki 
  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg vaj
  • rum/rumaroma
Szilvatöltelék:
  • 3 ek. szilvalekvár 
  • kevés forró víz
Burkoláshoz: marcipán

A piskótához a cukrot a margarinnal habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a tejfölt. A lisztet, diót, sütőport egy külön tálban elkeverjük, majd az előbbi masszához adjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a tésztához forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd 4 lapba vágjuk.

A csokikrémhez a tejszínt felforraljuk, majd a tűzről levéve beleszórjuk a csokit és jól elkeverjük, míg elolvad. A vajat is hozzákeverjük, míg szép sima krémet nem kapunk. Ízesítjük rummal vagy rumaromával.

A szilvatöltelékhez a jó minőségű, kemény házi szilvalekvárt egy kevés forró vízzel elkeverjük, hogy kenhető állagú legyen.

A torta összeállítása: a legalsó tortalapot megkenjük egy rész csokikrémmel, majd rátesszük a következő lapot. Erre kerül a szilvalekvár, majd a harmadik lap, amire szintén csokikrém kerül. Végül a negyedik lappal lefedjük és kívülről is vékonyan körbekenjük a csokikrémmel. Ezután marcipánnal tetszés szerint burkoljuk. Jó étvágyat kívánok!


2 megjegyzés:

  1. Gáspi rendszerint délután 2 és 4 között mutat pár fényképet az aktuális tortáról, ez sem volt kivétel. hát van szíve? nincs. :) (a belső marcipánréteg pedig nagyon jól hangzik, nyám.)

    D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hátha visz hétfőn kóstolót, már ha marad még belőle...;)

      Törlés