2013. november 26., kedd

Gyömbéres narancstorta

Megint törtem a fejem valami újításon, és picit próbáltam a karácsonyi hangulatot is növelni. Gondoltam, a narancs a gyömbérrel párosítva igazán jó kis kombináció lesz. Nem is tévedtem, de ez még csak a kísérleti verzió volt, amin talán itt-ott érdemes lesz még finomítani (ezeket zárójelben meg is jegyeztem).
Azért a végeredmény önmagáért beszélt így is, pár nap alatt elfogyott az egész :)



Gyömbéres narancstorta

 Piskóta hozzávalók:
  • 5 tojás szétválasztva
  • 16 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg margarin
  • 2 ek. tejföl
  • 1 narancs reszelt héja
Krém hozzávalók:
  • 50 dkg mascarpone
  • 20 dkg margarin ( lehet kevesebb, attól függően mennyire lágy a mascarpone ill. kenhető a krém)
  • 20 dkg fehér csokoládé
  • 20 dkg porcukor ( ez lehet kevesebb, vagy el is maradhat, mivel a fehércsoki már elég édes)
  • 2-3 narancs leve és reszelt héja
  • 1 citrom leve, ha túl édes a narancs
  • kisebb darab gyömbér reszelve, vagy 1-2 kanál szárított darált gyömbér

A piskótához a cukrot a margarinnal habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, narancshéjat, majd a tejfölt. A lisztet  a sütőporral egy külön tálban elkeverjük, majd az előbbi masszához adjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a tésztához forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd 3 lapba vágjuk.

A krémhez a fehér csokit gőz fölött felolvasztjuk, picit hagyjuk hűlni. A margarint a porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a mascarponét,  a citrom és narancs levét, reszelt héját, majd hozzácsorgatjuk az olvasztott fehércsokit. Simára keverjük. Gyömbérrel ízesítjük. Hűtőben jól kihűtjük.

A 3 tortalapot megkenjük a krémmel. Kívülről is szépen bevonjuk a tortát. Oldalát díszíthetjük narancsszeletekkel. Jó étvágyat kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése