2013. július 5., péntek

Citromos krémes szelet

Egy könnyű, nyári süti, ha épp nincs otthon semmilyen idénygyümölcs. Krémes, mégsem émelyítő. A citrusos íztől igazán hűsítő a nagy nyári melegben. Az elkészítése picit időigényes, de hát mit várunk egy többrétegű krémes finomságtól. Az íze viszont kárpótól az időért.




Citromos krémes szelet

Tészta hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 0,5 tk szódabikarbóna
  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 2 ek tejföl
Krém hozzávalók:
  • 3 dl tej
  • 4 dl tejszín (ha épp nincs otthon, mehet az egész tejjel)
  • 8 dkg vanília pudingpor
  • 8 ek cukor
  • 15 dkg vaj/margarin
  • 1 citrom leve és reszelt héja
Sárgabarack lekvár

Tetejére:
  • 10 dkg porcukor
  • 1 ek forró víz
  • citromlé
A tésztához a sütőporos lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a tojásokat, cukrot, végül a tejfölt. Jól összegyúrjuk. Három részre osztjuk és kinyújtjuk, majd egyenként kb 10 perc alatt megsütjük 180 fokra előmelegített sütőben. Ha megsültek a lapok, megvárjuk míg kihűlnek.

A krémhez a tejszínt felforraljuk, közben a tejben csomómentesen elkeverjük a pudingport. Ha forr a tejszín, hozzáöntjük a pudingot és addig kevergetjük, míg besűrűsödik, ekkor hozzáadjuk a cukrot. Ha kész a pudingunk, hozzákeverjük a vajat/margarint és a citrom levét, reszelt héját. Majd lehűtjük.

Ezután következik a betöltés. Az egyik lapot megkenjük a krém 2/3-ával, rátesszük a másik lapot, ezt megkenjük baracklekvárral, majd következik a harmadik lap. Ezután éles késsel kettévágjuk a süteményt és az egyik felére rákenjük a maradék krémet, majd rátesszük a süti másik felét, így hatlapos süteményt kapunk. A tetejére ráöntjük a porcukorból, forróvízből, citromléből készült mázat. Az egészet hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy a tészta megpuhuljon. Eztuán szeleteljük.
Jó étvágyat kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése