2013. január 7., hétfő

Sajtos roló

Szilveszterre készítettem, de bármilyen alkalomra elkészíthető vagy csak úgy.... Aki szereti a sajtot, az biztosan szereti a sajtos rolót is és házilag elkészíteni sokkal nagyobb öröm, mint a boltban vagy cukrászdában megvenni. Főleg azért mert itt tényleg sajtot teszünk bele, és így tuti mindenkinek ízleni fog.



Sajtos roló

Vajas tészta hozzávalók:

 (Aki nem szeretne vele bajlódni az a boltit is használhatja)
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg vaj/margarin
  • 1,5 dl víz
  • 0,5 dkg ecet
  • 0,5 dkg só
Krém hozzávalók:
  • 2 dl tejszín
  • 4 tojássárgája
  • 30 dkg reszelt sajt (lehet fele-fele arányban füstölt és trappista vagy edami) - kicsit félre teszünk belőle, amibe majd a kész rolók végét mártjuk
  • 5-10 dkg margarin
 
A vajas tésztához vaj 80%-át a liszt 20%-val összegyúrjuk, ebből lesz a vajas rész. Szögletesre formázzuk és felhasználásig hűtőben pihentetjük. A fenmaradt vajból, lisztből az ecet, só és víz hozzáadásával tésztát gyúrunk. Akkor jó, ha elválik az edény falától.  Felületét bevágjuk és félretesszük pihenni kb fél órát.

Pihentetés után a tésztának 4 fület nyújtunk és a közepébe tesszük a vajas részt. Utána a 4 fület ráhajtjuk a vajas részre, beburkoljuk. Ezután következik a nyújtás, hajtogatás. Figyeljünk arra, hogy egyenletesen nyújtsuk a tésztát és mindig lisztezzünk alá. A hajtogatás 4 lépésben történik. Először egy szimpla hajtás, aminél a tésztát képzeletben három részre osztjuk és először az egyik harmadot behajtjuk , majd rá a másik oldalról a másik harmadot. Így három réteg kerül egymásra. A rétegek közül a lisztet lesöpörjük.  A tésztát 90 fokkal elfordítjuk, majd következik a dupla hajtás. A tésztát itt négy részre osztjuk és két oldalról középre behajtjuk, majd utána a két részt egymásra hajtjuk. Így négy réteg kerül egymásra. A lisztet itt is lesöpörjük a rétegekről. Ezután a tésztát hűtőben pihentetjük kb 30 percet, aztán következik szintén egy szimpla, egy dupla hajtás és ismét pihentetés.

Ha a tésztánk eleget pihent akkor kinyújtjuk kb 0,5 cm vastagra, megkenjük tojással és kb 2 cm vastag csíkokat vágunk belőle amit rolócsőre feltekerünk (100 ft-os boltban, piacon lehet venni rolócsövet). Tepsire tesszük, majd kb 200 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük. Ha a rolók kihűltek, lehúzzuk a csőről és megtöltjük a krémmel.

A krémhez a hozzávalókat a margarin kivételével összekeverjük és tűz felett besűrítjük. Utána robotgép segítségével addig keverjük, míg kihűl. Ha már langyosra hűlt, hozzákeverjük a margarint. A margarin mennyisége függ attól, mennyire híg a krémünk. Ezután habzsák segítségével a rolókba töltjük, végét reszelt sajtba mártjuk. Jó étvágyat kívánok!

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése