Sajtos roló
Vajas tészta hozzávalók:
(Aki nem szeretne vele bajlódni az a boltit is használhatja)
- 25 dkg liszt
- 25 dkg vaj/margarin
- 1,5 dl víz
- 0,5 dkg ecet
- 0,5 dkg só
- 2 dl tejszín
- 4 tojássárgája
- 30 dkg reszelt sajt (lehet fele-fele arányban füstölt és trappista vagy edami) - kicsit félre teszünk belőle, amibe majd a kész rolók végét mártjuk
- 5-10 dkg margarin
A vajas tésztához vaj 80%-át a liszt 20%-val összegyúrjuk, ebből lesz a vajas rész. Szögletesre formázzuk és felhasználásig hűtőben pihentetjük. A fenmaradt vajból, lisztből az ecet, só és víz hozzáadásával tésztát gyúrunk. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Felületét bevágjuk és félretesszük pihenni kb fél órát.
Pihentetés után a tésztának 4 fület nyújtunk és a közepébe tesszük a vajas részt. Utána a 4 fület ráhajtjuk a vajas részre, beburkoljuk. Ezután következik a nyújtás, hajtogatás. Figyeljünk arra, hogy egyenletesen nyújtsuk a tésztát és mindig lisztezzünk alá. A hajtogatás 4 lépésben történik. Először egy szimpla hajtás, aminél a tésztát képzeletben három részre osztjuk és először az egyik harmadot behajtjuk , majd rá a másik oldalról a másik harmadot. Így három réteg kerül egymásra. A rétegek közül a lisztet lesöpörjük. A tésztát 90 fokkal elfordítjuk, majd következik a dupla hajtás. A tésztát itt négy részre osztjuk és két oldalról középre behajtjuk, majd utána a két részt egymásra hajtjuk. Így négy réteg kerül egymásra. A lisztet itt is lesöpörjük a rétegekről. Ezután a tésztát hűtőben pihentetjük kb 30 percet, aztán következik szintén egy szimpla, egy dupla hajtás és ismét pihentetés.
Ha a tésztánk eleget pihent akkor kinyújtjuk kb 0,5 cm vastagra, megkenjük tojással és kb 2 cm vastag csíkokat vágunk belőle amit rolócsőre feltekerünk (100 ft-os boltban, piacon lehet venni rolócsövet). Tepsire tesszük, majd kb 200 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük. Ha a rolók kihűltek, lehúzzuk a csőről és megtöltjük a krémmel.
A krémhez a hozzávalókat a margarin kivételével összekeverjük és tűz felett besűrítjük. Utána robotgép segítségével addig keverjük, míg kihűl. Ha már langyosra hűlt, hozzákeverjük a margarint. A margarin mennyisége függ attól, mennyire híg a krémünk. Ezután habzsák segítségével a rolókba töltjük, végét reszelt sajtba mártjuk. Jó étvágyat kívánok!
A krémhez a hozzávalókat a margarin kivételével összekeverjük és tűz felett besűrítjük. Utána robotgép segítségével addig keverjük, míg kihűl. Ha már langyosra hűlt, hozzákeverjük a margarint. A margarin mennyisége függ attól, mennyire híg a krémünk. Ezután habzsák segítségével a rolókba töltjük, végét reszelt sajtba mártjuk. Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése