2013. január 22., kedd

Sajttorta karamell öntettel

Nincs olyan ember, aki ne szeretné a sajttortát. Sokféle receptet lehet taláni az interneten, de nekem egyik sem volt egy az egyben szimpatikus, ezért a sokféle receptből összegyúrtam magamnak egyet és mondhatom nagyon jó lett. Könnyen elkészíthető, elrontani pedig szinte lehetetlen. Karamell öntettel még különlegesebb, de anélkül is nagyon finom.



Sajttorta

Tészta hozzávalók:
  • 15 dkg darált háztartási keksz
  • 10 dkg margarin olvasztva
  • fahéj, gyömbér, pici cukor ízlés szerint
Krém hozzávalók:
  • 25 dkg mascarpone
  • 25 dkg natúr krémsajt (pl. Medve, Tolle)
  • 10-15 dkg porcukor ízlés szerint
  • 1/2 citrom reszelt héja és leve
  • 2 ek. vaníliaaroma
  • 1-1,5 dl tejföl
  • 3 tojás
  • 1,5 ek. liszt
A tészta hozzávalóit összekeverjük és egy 18-20 cm tortaforma aljába nyomkodjuk, majd 10 percig sütjük 180 fokra előmelegített sütőben.
Közben a krém hozzávalóit robotgéppel összekeverjük, majd a tésztára öntjük és visszatesszük a sütőbe kb 40 percre, míg a teteje elkezd barnulni. Ha kihűlt hűtőbe tesszük egy éjszakára, de legalább pár órára.

Karamell öntet hozzávalók:
  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg vaj/margarin
  • 2 dl tejszín
A cukrot egy lábosban felolvasztjuk, míg karamellizálódni nem kezd, majd hozzátesszük a vajat. Mikor már a vaj teljesen elolvadt, hozzáöntjük a tejszínt és pár perig kevergetve főzzük. Ezután lehűtjük, hűtőbe tesszük, hogy egy kicsit besűrűsödjön.

A kész sajttortát karamellöntettel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése