2015. május 5., kedd

Mákos-tejfölös kocka

Ez a süti még annak is ízleni fog, aki nem szereti a mákot! Könnyű kis habos, krémes, mégsem émelygős. Véletlenül találtam rá a receptre, mikor mákos sütiket kerestem. Ez valahogy más, mit a többi. Nem tömény, nem túl édes. És még fagyasztani is lehet!




Tészta hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • fél csomag sütőpor
Mákos krém hozzávalók:
  • 0,5 l tej
  • 1 ek liszt
  • 30 dkg darált mák
  • 3 ek cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 1 kk vanília aroma
Tejfölös krém
  • 2 dl tejföl
  • 3 tojás
  • 4 ek porcukor
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd kinyújtjuk. Kivajazott, lisztezett tepsibe terítjük.

Egy keveset (kb. 1,5 dl) félreteszünk a tejből. A maradék tejet a cukorral és a mákkal feltesszük lassú tűzön melegedni. A 1,5 dl tejet elkeverjük a liszttel és besűrítjük vele a mákos krémet. Kicsit hűtjük, majd hozzákeverjük a vajat és a tejfölt. Ráöntjük a tésztára. 180 fokra előmelegített sütőben kb 45 percig sütjük.

A tejfölös krémhez a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük. A tojások sárgáját elkeverjük a porcukorral, majd hozzáöntjük a tejfölt, végül beleforgatjuk a fehérjehabot. A süti tetejére öntjük és visszatesszük még 15 percre a sütőbe. Miután megsült, hagyjuk kihűlni és kis kockákra vagy téglalapra vágjuk. Jó étvágyat kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése