2015. május 12., kedd

Csokitorta eperkrémmel és marcipánnal

Kicsit fel akartam dobni a szokásos csokitortát. Így született meg ez az ünnepi finomság. Szerintem a savanykás eper jól passzol a kesernyés étcsokihoz, az édességet pedig a marcipán adja. Ez a három íz nagyon jól kiegészíti egymást. Igazi alkalmi torta. 



Csokitorta eperkrémmel és marcipánnal

Piskóta hozzávalói (24 cm-s formához):
  • 7 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 2,5 dkg kakaópor
  • 1 sütőpor
  • 14 dkg cukor
  • 14 dkg margarin
  • 6 evőkanál eperpüré
Eperkrém hozzávalók:
  • 50 dkg fagyasztott eper pürésítve
  • 8-10 dkg porcukor
  • 3 ek. vaníliás pudingpor
  • fél citrom leve, reszelt héja
Csokikrém:
  • 2 dl tejszín
  • 20 dkg étcsoki
  • 10 dkg vaj
  • 1 kk rumaroma
Marcipánréteg:
  • 40 dkg jó minőségő marcipánmassza
Burkoláshoz kb 1 kg Unidec massza, kakaópor, csoki

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A cukrot a margarinnal habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgákat. A sütőport, kakaót elkeverjük a liszttel, majd a cukros margarinos tojásos masszához adjuk. Hozzákeverjük az eperpürét is, végül pedig óvatosan a tojásfehérje habot. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, 180 fokos sütőben megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd 3 lapba vágjuk.

Az eperkrémhez az epret a cukorral felforraljuk, majd a pudingporral besűrítjük, végül a citromlével és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Kihűtjük.

A csokikrémhez felmelegítjük a tejszínt, beleszórjuk az étcsokidarabokat. Jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a vajat és a rumaromát, simára keverjük. Hagyjuk kihűlni. Ha teljesen kihűlt, robotgéppel átkeverjük, fellazítjuk.

A marcipánmasszát elfelezzük, kb. akkora kör formájúra kinyújtjuk, mint amekkora a tortalapunk.

Összeállítjuk a tortát: Egy réteg piskótát megkenünk az eperkrém felével, majd rátesszük az egyik kinyújtott marcipánlapot. Erre kerül egy adag csokikrém. Ezt a rétegzést elvégezzük még egyszer, majd a harmadik piskótalappal befedjük. Kívülről is körbekenjük csokikrémmel. Ezután tetszőlegesen díszítjük. Díszíthetjük saját krémmel vagy marcipánnal. Én most a marcipánhoz hasonló Unidec masszával burkoltam. Tetejére csokival csíkozott golyók kerültek és megszórtam kakaóporral. Jó étvágyat kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése