2014. március 24., hétfő

Vaníliás meggyes torta

Most volt a szülinapom és mivel szeretek gyakorolni, főleg amire ritkán van alkalmam, ilyen például a marcipánnal való burkolás, így megsütöttem a saját tortámat :) Mivel a család rajtam kívül nem igazán szereti a meggyes sütiket , nem is sűrűn szoktam készíteni, de ezen a napon úgy gondoltam megengedem magamnak ezt a luxust. A díszítést pedig mindenképp valami jó kis vidám tavaszi hangulatúra terveztem. Sikerült is. És még a meggy sem zavart senkit!



Vaníliás meggyes torta
(18 cm-s tortaforma)

 Piskóta hozzávalók:
  • 5 tojás szétválasztva
  • 16 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg margarin
  • 2 ek. tejföl
  • 1 kk. vaníliaaroma
Krém hozzávalók:
  • 3,5 dl tej
  • 5 dkg vaníliás pudingpor
  • 10 dkg cukor
  • 35 dkg vaj
  • meggy ízlés szerint

A piskótához a cukrot a margarinnal habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, vaníliaaromát majd a tejfölt. A lisztet  a sütőporral egy külön tálban elkeverjük, majd az előbbi masszához adjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a tésztához forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd 3 lapba vágjuk.

A krémhez kb 1 dl tejben csomómentesre keverjük a pudingport. A maradék tejet felforraljuk, mikor már forr, hozzáöntjük a pudingport és besűrítjük. A végén hozzáadjuk a cukrot , majd még melegen a vaj felét, és simára keverjük. A krémet hűtjük. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, akkor a maradék vajat kihabosítjuk és a krémmel jól kikeverjük.

Ezután betöltjük a tortát. Az alsó piskótalapot megkenjül a krémmel, majd ízlés szerint meggyet teszünk rá, majd a következő réteg piskóta, megint krém, aztán meggy, végül az utolsó piskótalap. Kívülről is körbekenjük a vaníliás krémmel és dermesztjük. Ha a krém jól megdermedt, akkor jöhet a marcipánnal történő burkolás. Ezt mindenki ízlés szerint variálhatja. Jó étvágyat kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése