2015. június 12., péntek

Epres mascarponés torta

Sajnos lassan vége az eperszezonnak. Még utoljára érdemes kipróbálnotok ezt a finomságot. Igaz, el lehet készíteni más gyümölccsel is, de szerintem eperrel a legjobb. A fehércsokis mascarpone édes íze keveredik a kellemesen savanykás zamatos eperével, hmmm....Fincsi.



Epres mascarponés torta

Piskóta hozzávalói (24 cm-s formához):
  • 7 tojás
  • 22,5 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • 14 dkg cukor
  • 14 dkg margarin
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 kk vaníliakivonat
Krém hozzávalók:
  • 4 dl tejszín 
  •  2-3 kanál porcukor
  • 1 cs habfixáló
  • 50 dkg mascarpone
  • 20 dkg fehércsoki
  • csipet só
  • kevés citromlé
  • 3 cl rum
  • friss eper


A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A cukrot a margarinnal habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a tejfölt. A sütőport elkeverjük a liszttel, majd a tojásos masszához adjuk. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habot. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, 180 fokos sütőben megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd 3 lapba vágjuk.

A krémhez először felverjük a tejszínt a porcukorral és a habfixálóval. A fehércsokit vízgőz felett felolvaszjuk (vagy mikróban, ha nagyon lusták vagyunk). Picit hagyjuk hűlni, majd a mascarponéhez keverjük. Hozzáadjuk a csipet sót, citromlevet és a rumot. Ezután beleforgatjuk a tejszínhabot. Ha nem elég édes, a végén ízlés szerint porcukrot adunk még hozzá.

Összeállítjuk a tortát. Veszünk egy réteg piskótát, jól megpakoljuk felezett eperrel, majd erre jön egy nagy adag krém. A következő réteget szintén ugyanígy. Végül befedjük az utolsó piskótalappal és körbekenjük a krémmel. Tetejét csokiba mártott eperrel díszítjük. Jó étvágyat kívánok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése