2015. február 13., péntek

Narancslikőrös csokimousse torta

Holnap Valentin nap. Valami finomsággal akartam készülni szerelmeimnek - férjemnek és két kisfiamnak. Az biztos volt, hogy valami csokisat kell sütnöm. Nem akartam a szokásos csokitortát, valami könnyedebbre vágytam és a csokimousse ilyen. Vigyázni kell vele, mert eteti magát. Kicsit megbolondítottam narancslikőrrel, de anélkül is isteni.



Narancslikőrös csokimousse torta 

Tészta hozávalók:
  • 2 tojás
  • 7 dkg étcsoki
  • 2,5 dkg cukor
  • 6 dkg vaj
Étcsoki mousse hozzávalók:
  • 15 dkg étcsoki (60%-os)
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojás sárgája
  • 2 tojás fehérje
  • 2 cl narancslikőr
Fehércsoki mousse hozzávalók:
  • 10 dkg fehércsoki
  • 1 dl tejszín
  • 2 tojás sárgája
  • 2 tojás fehérje
  • fél csomag zselatinfix (ha túl híg a massza)
  • 2 cl narancslikőr

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a felhabosított tojássárgáját. A csokit a vajjal megolvasztjuk, majd kézmelegre hűtjük. Hozzáadjuk a tojáshabhoz. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. 180 fokos sütőben kb 20 percig sütjük. Ha kész, kihűtjük. 

Az étcsoki moussehoz kb 1 dl tejszínt felmelegítünk. Beletesszük az apróra tört étcsokit és addig keverjük, míg felolvad. A tojásfehérjét felverjük, a sárgáját kihabosítjuk. A kézmeleg csokis masszához hozzákeverjük a tojássárgákat, majd az egészet belecsorgatjuk a tojásfehérjehabba.Hozzákeverjük a megmaradt tejszínhabot, majd a  narancslikőrt is. A tésztára öntjük a krémet és betesszük a hűtőbe vagy mélyhűtőbe, amíg egy kicsit megdermed.

A fehércsokimousset is ugyanúgy készítjük el, mint az étcsokisat. A tejszínt felmelegítjük, beletesszük a fehércsokit, homogénre keverjük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a tojássárgákat. A fehérjét habbá verjük, hozzácsorgatjuk a csokis masszát, majd a narancslikőrt. Mivel a fehércsokiban több a zsiradék, lehet, hogy hígabb lesz a massza, akkor tehetünk bele zselatint. Ezt a masszát a megdermedt torta tetejére öntjük és ezzel együtt tovább dermesztjük. 

Ha a tortánk teljesen megdermedt, akkor óvatosan levesszük róla a tortakarikát. Tetejét csokiforgáccsal  vagy kakaóporral díszíthetjük. Jó étvágyat kívánok!



3 megjegyzés: