2014. július 28., hétfő

E-80 torta szerecsendejó módra

Biztosan sokan ismeritek az E-80 tortát, ami Auguszt Elemér cukrászmester 80. születésnapjára készült. Nekem az egyik kedvencem és már régóta tervezem az elkészítését, azonban időhiány miatt kicsit leegyszerűsítettem a receptet. Kétféle piskóta helyett csak egyetfélét sütöttem, abból is a saját receptjeim egyikét. A krémeket is a mi szájízünknek megfelelően készítettem. Sőt, a legfelső kávés réteget csak minimális kávéval a gyerekek miatt, de az kávésabban az igazi.
Íme az én verzióm:



E-80 torta szerecsendejó módra
(18 cm tortaforma)

Piskóta hozzávalók:
  • 2 tojás
  • 8 dkg liszt
  • fél sütőpor
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg margarin
  • 1 ek tejföl
Csokikrém:
  • 1 dl tejszín
  • 100 g étcsoki
  • 5 dkg vaj/margarin
Kávés tejszínkrém
  • 4-5 dl tejszín 
  • 4-5 ek cukor
  • 1 csomag zselatin fix
  • 1-2 tk nescafe pici vízben feloldva (aki nem gyereknek készíti, mehet bele 2-3x ennyi kávé is)

Plusz 100 g marcipán

A piskótához a margarint a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, tejfölt. Végül beleforgatjuk a sütőporos lisztet. Sütőpapírral bélelt formába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd két lapba vágjuk.

A csokikrémhez a tejszínt felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk az étcsokit. Jól elkeverjük, míg a csoki teljesen felolvad. Ezután a margarinnal simára keverjük. Hagyjuk kihűlni. Felhasználás előtt kézi habverővel átkeverjük.

A kávés tejszínkrémhez a tejszínt a cukorral habbá verjük, majd hozzáöntjük a kávét és a zselatint, jól elkeverjük. Könnyű habos kávékrémet kapunk.

A marcipánmaszát kör alakúra nyújtjuk, lehetőleg akkorára mint a tortaformánk.

A torta összeállítása: egy piskótalap, aztán a csokikrém fele, rá a marcipán következik, majd még egy réteg csokikrém, a másik piskótalap és végül a kávés tejszínkrém. Mielőtt a tejszínkrémet rátennénk a torta tetejére, tegyük vissza az egészet a toratkarikába, mert így a tejszínkrém nem folyik le. Ezután pár órát hűtőben dermesztjük, míg a tejszín teljesen megszilárdul. Levesszük róla a tortakarikát és tetejét megszórjuk kakaóporral. Jó étvágyat kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése