2014. április 14., hétfő

Kávés csokitorta

Férjemet szülinapjára valami különlegességgel akartam meglepni. Mivel a csokit és a kávét is szereti, így ezt a két ízt kombináltam össze. A csoki a kávéval szerintem nagyon jól passzol. Mégsem egy sima csokitorta, de annyira nem is kávés, hogy az ne ehessen belőle aki esetleg nem szokott kávézni. Hogy még fokozzam az ízhatást, egy kis rumos kávéba áztatott babapiskóta is került bele. Igazán kellemes kis sütike lett belőle :)




Kávés csokitorta


Piskóta hozzávalók:
(24 cm tortaforma)
  • 5 tojás
  • 14 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 1 sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg margarin
  • 1 evőkanál tejföl
  • 0,5 dl erős kávé
Krém hozzávalók:
  • 500 g mascarpone
  • 50 g étcsoki
  • 0,5 dl erős kávé
  • 100 g porcukor
Babapiskóta + rumos tejeskávé az áztatáshoz

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A cukrot a margarinnal habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, tejfölt és a kávét. A sütőport, kakaót elkeverjük a liszttel, majd a tojásos masszához adjuk.  Végül pedig óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjehabot. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, 180 fokos sütőben megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd 2 lapba vágjuk.

A krémhez az étcsokit vízgőz fölött felolvasztjuk majd a kávéhoz adjuk. A mascarponét a porcukorral kikeverjük, majd hozzáöntjük a kávés csokit. Simára keverjük. 

Az alsó tortalapot megkenjük egy adag krémmel. Ezután érdemes a kapcsos tortaforma karikáját visszatenni rá, hogy jobban egyben maradjon a torta, míg megszilárdul. A babapiskótát a rumos kávéba áztatjuk. (Nem kell nagyon megáztatni, mert ahogy áll a süti, levet engedne a babapiskóta.) A megáztatott babapiskótát a krém tetejére tesszük, majd erre kerül még egy adag krém és végül a felső tortalap. Dermesztjük. Ezután eltávolítjuk a tortakarikát és kívülről is körbekenjük a krémmel. Tetszés szerint díszítjük. Oldalát csokiforgáccsal panírozzuk, tetejére nyomozsákból krémet nyomunk. Jó étvágyat kívánok!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése